Open verbinding tussen natuur en architectuur

Date
Category
Exclusieve tuinen, Exclusieve tuinproducten, Natuurlijke tuinen, Strakke tuinen, Tuinaanleg, Tuinverlichting, Villatuinen
About This Project

lam-architects-logo

 

Het huis is ontworpen door LAM architects , een bureau dat met duurzame aandacht voor opdrachtgevers betrokken architectuur creëert vanuit het credo: Creating the perfect place around you , suits your comfort , fits the environment.
Architectuur gaat bij dit bureau dan ook over veel meer dan alleen de verschijningsvorm van het huis. Het gaat in eerste instantie over de mensen die er leven, hun routines en wensen. Die zijn dan ook uitgangspunt voor het ontwerp geweest. LAM hecht veel waarde aan natuurbeleving, daarom zijn de overgangen tussen binnen en buiten zorgvuldig ontworpen. Daarnaast is bij dit ontwerp ook rekening gehouden met de reeds volwassen Walnootboom die door de rode eekhoorns veel bezocht wordt: iets waar de opdrachtgevers erg graag naar kijken.
 “Wij ontwerpen voor de gebruiker, voor hun welbevinden. Dit ontwerp is ontstaan vanuit een prettige synergie tussen opdrachtgevers en architect, gebaseerd op hun wensen en onze ontwerp-filosofie, de walnoot en maximale buiten-beleving.
Dit ontwerp is ‘Leven op de veranda’ met een hoofdletter”. (Menno Lam)
Vanuit deze gedachte heeft Buro Buitenlust een tuin ontworpen die meer is dan een tuin om naar te kijken. Het is een deel van de leefomgeving geworden. Zo zijn er informele zitplekjes, verweeft het groen (varens, grasen en een grote diversiteit aan vaste planten) met de verandavlonders. Bij de keuze van bouwkundige elementen zijn samen met de bewoners zorgvuldige afwegingen gemaakt. De tuin moest vooral een groene oase worden waar ze op blote voeten over het gazon tussen de verschillende plantengroepen kunnen lopen. Er zijn voldoende mogelijkheden om even ergens te zitten, op het muurtje, het houten vlonder of op het verhoogde achterterras, van waaruit je de tuin en het huis mooi kan overzien. Een bijzondere plek is de veranda met het houtkacheltje waar ‘s avonds een glaasje wijn gedronken wordt. De tuin biedt een ruime keus aan kruiden die een plek hebben gekregen in de vaste plantenborders. Ze staan vóór in de border zodat ze gemakkelijk geplukt kunnen worden. Aan de meest zonnige kant van de tuin staan tevens diverse bessenstruiken en is er een fruitmuur. Twee stevige appelbomen geven deze strakke tuinmuur een prachtige uitstraling.