Tuinontwerpen is keuzes maken

Tuinontwerp is keuzes maken

Tuinontwerpen is keuzes maken

Voor een hoogwaardig, uniek en persoonlijk tuinontwerp neemt u contact op met Buro Buitenlust

Het is heel begrijpelijk en u bent niet de enige…. De wensenlijst voor een nieuwe tuin is vaak lang en uitgebreid. Als al deze wensen zouden worden gerealiseerd zou het een gezellig rommeltje worden in de tuin. Als u een tuinontwerper inschakelt is dat waarschijnlijk niet de bedoeling. Het kan helpen om te kijken welke behoefte er schuil gaat achter elke tuinwens. Daarmee wordt het aantal tuinwensen vaak al minder.  Omdat verschillende wensen staan voor dezelfde behoefte. Vaak geven vakantie ervaringen ideeën voor in de eigen tuin. Maar ook hier geldt. Kijk even achter de ervaring van liggen in een hangmat onder een palmboom. Dan blijkt misschien dat de rust van het liggen in een hangmat de prettige ervaring voor een groot deel bepaalde. En natuurlijk het weer…. maar gelukkig kunnen wij daar niets mee. Het is dus niet altijd nodig om een palmboom in de tuin te plaatsen.

Tuinbeeld

U heeft het vast wel eerder gehoord. Herhaling zorgt voor rust en sfeer in een ruimte. Dat geldt voor het inrichten van uw huis maar ook voor uw tuin. Als u gaat nadenken over de inrichting van uw tuin zou u een prioriteitenlijst van sfeer, materialen en beplanting kunnen maken. U kiest er dan voor om via drie verschillende wegen te onderzoeken waar u het meest van houdt. U mag verwachten dat uw eerste keuzes voor sfeer, materialen en beplanting overeen komen. Als het goed is kunt u hier uit afleiden of u bijvoorbeeld van klassiek, modern, strak, landelijk of natuurlijk houdt. Als u eenmaal weet wat voor tuinbeeld u wil creëren kunnen keuzes gemaakt worden die daarbij passen.

Keuzes

Het maken van keuzes is ook het weerstaan van verleidingen. Vergelijk het met naar de supermarkt gaan wanneer u honger heeft. Als uw boodschappen op de band liggen bij de kassa denkt u wellicht… was dit nou de bedoeling? Anderzijds geeft een helder eindbeeld ook de mogelijkheid om af en toe heerlijk over de lijntjes te kleuren. U kunt spanning in de tuin brengen door af te wijken van het gangbare. Dat werkt alleen als u een sterke lijn in de tuin heeft gebracht. Dus eerst consequent zijn en vervolgens bewust inconsequent zijn.  Een goed voorbeeld zijn de tuinen van Versailles. Alles is symmetrisch en gespiegeld. Nu kunnen we dat ervaren als saai en eentonig. In mijn eigen ontwerpen breng ik vaak eerst structuur aan om vervolgens weer gedeeltes te verwijderen op enkele plekken. Het is een kwestie van gevoel en ervaring om dat op de juiste plek te doen.

Tags: