Tuin inspiratie tuinontwerp Eindhoven/Veldhoven Leiden Maastricht

Tuin inspiratie tuinontwerp Eindhoven/Veldhoven Leiden Maastricht

Landelijke tuin met natuurlijke uitstraling bij landgoed Jan des BouvrieTuinarchitect - Buro Buitenlust ontwerpt sfeervolle tuinen met een natuurlijke uitstraling. Unieke en persoonlijke tuinen die elk jaar mooier worden.Tuinarchitect Eindhoven - moderne voortuin Veldhoven

Wanneer we  de kans krijgen bij het maken van een tuinontwerp creëren we regelmatig als blikvanger een mooie vaste planten border in een nieuwe tuin. Het is inmiddels een handelsmerk geworden dat we graag toepassen van Leiden tot Maastricht. Grote inspirator is Piet Oudolf. De aanpak die onze landgenoot Piet Oudolf hierin hanteert wordt wereldwijd gezien als de nieuwe standaard en heeft van Piet Oudolf de meest invloedrijke tuinarchitect en plantenkenner ter wereld gemaakt. Internationaal wordt ook wel gesproken over de Dutch Wave.

Piet Oudolf zelf zegt; `Een succesvolle plantencombinatie is voornamelijk afhankelijk van vormen; van bloemen of bloeiwijze van soorten die elkaar aanvullen als ze tegelijkertijd bloeien of van bloemen, zaden en planten die goed bij elkaar passen`.

Bij de traditionele tuin gaan we vaak uit van kleur als één van de belangrijkste eigenschappen. Nu kijken we eerst naar de vorm van de bloem en naar zijn vruchten, dan komt de vorm van het blad en pas vervolgens komt de kleur aan de beurt. De groeiwijze en de structuur zijn dus belangrijker dan de kleur. Transparantie is een belangrijk begrip in de natuurtuin, het zonlicht wordt gefilterd door de hoogste planten in diverse hoogtes en vormen, zaaddozen vormen een sterk silhouet in het licht. Voor de hogere planten in deze borders kiezen we planten met een fijne structuur of weinig blad.

Biodiversiteit en duurzaamheid zijn steeds belangrijker en komen in de nieuwe naturalistische of ecologische wijze van tuinkunst veel beter tot hun recht.Een ander belangrijk aspect bij de plantkeuze is de functie die zij hebben voor het verbeteren van de leefomstandigheden voor bijen, vlinders en andere insecten en dierenleven in het algemeen.

Er is in de tuinarchitectuur zeker nog plaats voor de traditionele border maar deze nieuwe wijze van gemengde beplanting geeft een grotere verbinding met natuur waar in deze hectische tijden een groeiende behoefte aan is

De informatie in dit artikel is o.a. afkomstig uit Tuinen Struinen

 

Tags: