Natuurtuinen en ecologische tuinen

Natuurtuinen en ecologische tuinen

Tuinontwerp natuurtuinen en ecologische tuinen

De bodem is het uitgangspunt voor een natuurlijke tuin. Een bodem heeft een lange geschiedenis en voor elke plek in nederland kan deze geschiedenis goed in beeld gebracht worden. Dat helpt bij het maken van keuzes voor geschikte beplanting die past bij de betreffende bodem.  In onze projecten hebben we regelmatig te maken met percelen die grenzen aan de natuur. Deze grenzen zijn vaak bij uitstek geschikt om een tuin natuurlijker in te richten.

Een natuurlijke en ecologisch verantwoorde inrichting van de tuin vraagt om een andere manier van kijken. Het begrip successie speelt daarin een sleutelrol. Met de term Successie wordt het ontwikkelen van een ecosysteem aangegeven. Door successie zullen de natuurlijke omstandigheden veranderen en het voedselweb verandert mee. Zo kunnen op een plek andere soorten planten gaan groeien dan voorheen. Een natuurlijke tuin heeft een zelfstandige natuurlijke kringloop.

Met een stukje natuurlijke tuin helpt u de natuur uiteraard. Maar het levert ook een mooie zachte overgang op naar de omgeving. Uw tuin wordt ingebed in het landschap op een natuurlijke mainier die logisch aanvoelt.

Beheer

Natuurlijke tuinen worden heel anders beheerd dan reguliere tuinen. Het weg schoffelen van opkomend onkruid is verleden tijd. Daardoor zijn natuurlijke tuinen ook vaak minder intensief om te onderhouden. Zeker in deze tijden van klimaatverandering en warme zomers is het verstandig om te kijken hoe de tuin reageert op deze omstandigheden. Planten kunnen zich binnen bepaalde grenzen aanpassen. Maar er kunnen ook andere soorten voor in de plaats komen. Let maar eens op de groene bermen langs de snelweg. Het ene jaar worden deze gedomineerd door andere soorten dan het andere jaar.

 

Neem een kijkje in ons portfolio voor inspiratie en ideeën.

Bent u nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden of wilt u meer informatie, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Buro Buitenlust – De eerste stap naar een mooi buitenleven-

Tags: