Tuinontwerp Landelijke tuinen

Luxe tuinen met zwembad

Tuinontwerp Landelijke tuinen

Landelijke tuinen

Bij het ontwerp van landelijke tuinen is de omgeving nog belangrijker dan bij het ontwerp van andere tuinen. Minder is vaak meer in een landelijke tuin en dat is best logisch. Bij het binnenlopen van een landelijke tuin glijdt de blik al snel naar het omringende landschap. Een landelijke tuin ontwerpen zou wat mij betreft om die reden een permanente landschappelijke inpassing moeten zijn. Het landschap is leidend bij het ontwerp van een landelijke tuin.

Wat betekent dit in de praktijk? Hoef je de tuin dan nauwelijks in te richten omdat je toch uitkijkt op het landschap? Nee, maar soms mag het in nederland misschien wel wat minder zijn van de bekende landelijke tuinplanten. Als we naar landen in Europa kijken waar de tuinen in het buitengebied omringd worden door prachtige natuur zoals Scandinavische landen, Alpenlanden of Frankrijk, dan zijn de tuinen daar minder intensief ingericht. Vaak zie je wel functionele beplanting zoals windsingels, fruitboomgaarden, hagen en hakhoutbosjes. De soorten die daarvoor gebruikt worden zijn vaak inheemse soorten in dat gebied. Tuin en landschap liggen daardoor meer in elkaars verlengde. Met een landschappelijke inrichting kun je uiteraard ook storende elementen in de omgeving minder zichtbaar maken.

Water in de tuin

In de landelijke tuin kan water een een verbindende rol hebben. Een landschappelijke zwemvijver heeft alleen al door de vorm een landschappelijke waarde. Tel daarbij de weerspiegling van het landschap in het water en je hebt sterke argumenten voor het toepassen van een zwemvijver in een landelijke tuin. Omdat in het landelijk gebied ook water aanwezig is in de vorm van sloten en beken met de daarbij behorende bomen en landschapselementen sluit ook dat mooi aan bij een zwemvijver in de eigen tuin. En dan hebben we het nog niet gehad over het plezier van een zwemvijver in eigen tuin.

Landelijke beplanting rondom de woning

Rond de woning kan een landelijk tuinontwerp gerust wat intensiever ingevuld worden met landelijke vaste planten en heesters. Bloeiende perken die intimiteit en beschutting geven rond het huis en de terrassen en die jaarrond zorgen voor een afwisselend beeld.

Bent u nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden of wilt u meer informatie, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Buro Buitenlust – De eerste stap naar een mooi buitenleven-

Tags: