Ontwerpen met planten

Tuin Heeswijk-Dinther

Ontwerpen met planten

Bomen, heesters, vaste planten en siergrassen

In ons drukke bestaan kan de tuin onze dagelijks verbinding met de natuur versterken. Ik hoor regelmatig dat opdrachtgevers die af en toe thuis werken de tuin betrekken bij hun dagelijkse werkzaamheden. Telefoongesprekken worden al wandelend door de tuin gevoerd of zittend op een bankje. Een succesvolle ondernemer zei laatst tegen me dat ze de beste zakelijke ideeën kreeg als ze achter het huis met de paarden in de weer is.

Wuivende grassen en kleurrijke vaste planten dragen bij aan ons gevoel van welzijn. Dartelende vlinders en zoemende bijen geven de tuin die extra levendige sfeer.

Ook in de wereld van tuinen zijn er trends. Zo staan op dit moment vaste planten en siergrassen terecht in de belangstelling, mede als gevolg van de prachtige voorbeelden van piet Oudolf. Er zijn echter ook tijdloze en wonderlijk mooie planten die daardoor een beetje naar de achtergrond verdwijnen. Zeker bij professioneel aangelegde tuinen zie je regelmatig dat ontwerpers en hoveniers gebruik maken van een beperkt assortiment. Veel bomen en heesters hebben echter tijd nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen om hun schoonheid in de tuin te kunnen projecteren. Het is zeer de moeite waard in dit soort planten te investeren. Ze zullen blijvend waarde toevoegen aan uw tuin, terwijl vaste planten en siergrassen na tien jaar mogelijk weer eens vervangen worden. Een boom die op een strategische plek in de tuin geplaatst wordt zal bovendien schaduw brengen in deze steeds warmere tijden. Een balans in zon en schaduw zorgt voor die heerlijke lommerijke sfeer die bijna iedereen waardeert. Het is dan wel belangrijk dat niet elke boom een dicht vertakte en gesloten kroon heeft. Juist een transparante half open kroon laat nog wat licht door en geeft die verrukkelijke halfschaduw.

In deze tijd van klimaatverandering is het belangrijk dat planten elkaar ondersteunen. Boomspiegels, de ruimte rond de stam van bomen, kunnen aangeplant worden met bodembedekkers die relatieve droogte aankunnen. Dat is enerzijds beter om het vocht in de bodem langer vast te houden. tevens draagt het bij aan een beter bodemleven en zorgt variatie in planten ervoor dat ze minder kwetsbaar zijn voor ziektes en aandoeningen. Het is het inmiddels bekende verhaal van biodiversiteit dat door deze simpele maatregelen versterkt kan worden.

Buro Buitenlust – De eerste stap naar een mooi buitenleven-

Tags: