Exclusieve tuinen en duurzaamheid

Poolhouse met buitenkeuken

Exclusieve tuinen en duurzaamheid

Exclusieve tuinen en duurzaamheid gaan steeds beter samen.

Historisch gezien bestonden weelderige tuinen vooral uit bomen, planten en gazons. Een aanzienlijk kleiner aandeel bestond uit harde materialen. Inmiddels lijken de verhoudingen omgedraaid. De tuin is een verlengstuk van het huis geworden en daarmee is het bouwkundige aandeel in de meeste luxe tuinen fors toegenomen.

Als het om de tuin zelf gaat, laten we voor het gemak spreken over het groene gedeelte van de tuin, dan bieden een landschappelijke inpassing of een omgevingstoets en een stukje historische verkenning uitkomst. De keuzes voor beplanting moeten passen in de context van de omgeving, de historie van het perceel, waterhuishouding en bodem.

Zwembad en poolhouse …duurzaam?

In de meest exclusieve tuinen is een zwembad of zwemvijver een luxe die centraal staat bij opdracht voor het maken van een tuinontwerp. Het zwembad of de zwemvijver zijn vaak uitgangspunt voor een grondige herziening van de tuin. In het recente verleden heeft onrust in de wereld “een bijdrage geleverd” aan plezier in eigen tuin. Je eigen zwembad is immers altijd bereikbaar. Voor wie dat wil zelfs in de winter. Ook wij hebben in de afgelopen jaren veel zwembaden gerealiseerd. Inmiddels spreek ik liever over zwembad-omgevingen en is het een expertise geworden waarbij integraal ontwerpen en ontwikkelen de mooiste resultaten opleverde. Een zwembad wordt steeds vaker geflankeerd door een poolhouse dat is voorzien van luxe voorzieningen die een lommerrijke middag aan de rand van het zwembad veranderen in een feestje in eigen tuin. Een buitenkeuken, jacuzzi, dompelbad en / of buitendouche maken dit smaakvolle feestje met familie of vrienden helemaal compleet. Vaak kan er ook nog gesport worden in een eigen gym.

Wanneer gesproken wordt over duurzaamheid bedoelen we daarmee zowel:

 • zo min mogelijk CO2 uitstoot;
 • hernieuwbare en duurzaam gewonnen energie gebruiken;
 • materialen die lang meegaan en bij voorkeur hergebruikt kunnen worden;
 • alternatieve hoogwaardige materialen en technieken.

 

Op het eerste gezicht lijken exclusieve tuinen geen toonbeelden van duurzaamheid met alle moderne voorzieningen. Toch zijn het de moderne voorzieningen die wederom voor meer duurzaamheid zorgen.

Moderne technieken uit de woningbouw maken verschil

 • Green Technology
 • Smart Solutions
 • Hybride technieken
 • Isolatie
 • Smart energy glass
 • Efficiënt Airconditioning systeem werkend op restwarmte
 • Energiebesparende LED verlichting
 • Het gebruik van hernieuwbare energie en materialen

 

Duurzaam hout uit loofbossen in West Europa wordt  bewerkt tot het bijna een vergelijkbare kwaliteit en uitstraling heeft als tropische hardhoutsoorten waardoor dit een volwaardig en ethisch verantwoord alternatief is geworden voor tropisch hardhout.

De meeste opdrachtgevers zijn graag nauw betrokken bij het ontwerpproces van de tuin en willen invloed hebben op het bouwproces. Ook na de bouw wil men graag invloed hebben op het verbruik van energie. Door het plaatsen van interactieve touchscreens wordt dit snel inzichtelijk gemaakt.

Conclusie: er worden grote stappen gezet in de verduurzaming van uw exclusieve tuin. We volgen de ontwikkelingen voor u op de voet.

Buro Buitenlust – De eerste stap naar een mooi buitenleven-