Healing environment

Healing environment

RozemarijnBolvormen Stachys bizantina (Ezelsoren)

 

Je hoort het steeds vaker: Healing environment. Maar waar staat het nou precies voor? Onlangs was er een mooi voorbeeld in het journaal van een oncoloog die een chemotuin gerealiseerd heeft bij het ziekenhuis waar hij werkzaam is. Wanneer mensen hun chemokuur toegediend hebben gekregen kunnen ze daarna buiten verblijven in een paviljoen dat uitzicht biedt op de natuur. Hierdoor vermindert de angst van mensen en daalt hun stressniveau waardoor hun genezingsproces voorspoediger verloopt.

Er is sprake van een healing environment wanneer de fysieke omgeving zodanig ingericht wordt dat deze het welzijn van patiënten en hun relaties bevordert en hun stress vermindert. Doel is tevens het bevorderen van het herstel van de patiënt. Binnen ons vakgebied is de natuur als helende kracht uiteraard in overvloed beschikbaar. Hier horen frisse lucht, stilte en daglicht ook bij. Door de omgeving doelgericht in te richten kun je mensen nog bewuster de natuur laten ervaren. In een zorginstelling waar mensen met een beperking wonen is het belangrijk deze mensen te stimuleren met zintuiglijke prikkels. Een voorbeeld hiervan is een tuin met verhoogde bakken waarin planten gecombineerd worden die aantrekkelijk zijn om aan te raken. Denk bijvoorbeeld aan de geurende bladeren van Nepeta fassennii (kattenkruid) of Rosmarinus officinalis (Rozemarijn). Ook stromend water heeft een sterke aantrekkingskracht en staat bij veel mensen garant voor mooie herinneringen.

Voor Stichting Pergamijn realiseren wij het landschappelijk plan voor hun hoofdlocatie. Ook hier wordt een zintuigentuin toegepast waar mensen kunnen ruiken, proeven, voelen enz..